Campus Tongeren

De campus Tongeren stelt zijn sectoren kunstambachten ,kunst en antiek aan u voor.

dinsdag 15 januari 2013

OPLEIDING VORMGEVER WARM GLAS | Cursus Warmglasbewerking | GLASFUSING | Workshop Warmglasbewerking | Syntra Tongeren


Workshop Slumpen
Syntra Kunstambachten
Cursus Warmglasbewerking
Opleiding Vormgever warm glas

  Volwassenenonderwijs










Glasfusing - Warmglasbewerking
Glas biedt als materie een onuitputtelijke bron van mogelijkheden, qua kleuren, compositie en verwerkingsmogelijkheden. De cursus ‘Vormgever van warm glas’ bestaat uit verschillende modules en bied je de kans om de technieken en mogelijkheden van fusen en slumpen, pâte-de-verre en vormsmelten te verkennen.

Opleiding Vormgever Warm Glas

Beschrijving:

Slumpen: is het thermisch verbuigen van (vlak) glas. Deze techniek kan worden aangewend voor hedendaagse ontwerpen, architecturale werken of bijzondere sculpturen.
Fusing is het op elkaar of aan elkaar smelten van (gekleurde) glasplaatjes, meestal worden die nadien dan geslumpt tot een kom, schaal, lamp,…

Fusen











Pâte-de-verre: Er wordt een pasta gemaakt van glaskorrels met een bindmiddel; de korrels worden dan nauwkeurig aangebracht in de zelfgemaakte hittebestendige mal en vervolgens aan elkaar gesmolten met een zorgvuldig uitgedachte stookcurve. De techniek van pâte-de-verre werd reeds gebruikt in het Oude Egypte maar verdween daarna voor eeuwen tot de franse art-nouveau de techniek op punt stelden. De meeste hedendaagse pâte-de-verre artiesten verkiezen vaak het glas zo te smelten dat de korrels mooi zichtbaar blijven (dit in tegenstelling tot de klassieke franse methode waar het glas volledig werd doorgesmolten).

Bij vormsmelten maken we net als bij pate-de-verre een hittebestendige mal maar in plaats van glaskorrels tegen de binnenwand te plaatsen vullen we de mal met brokken glas en smelten deze volledig door tot een massieve vorm of sculptuur. Dit is heel eenvoudig omschreven maar er komt heel veel bij kijken. Een massief stuk van enige dikte moet al snel enkele weken in de oven met een uitgekiende curve om een spanningsvrij werk te maken.

Opleiding Fusen en Slumpen

Pâte-de-verre

Naast de glastechnieken wordt aandacht besteedt aan het ontwerpen, modelleren en vormgeven. Het maken van een goede hittebestendige mal kan bijzonder complex zijn. Voor de modellen wordt de voorkeur gegeven aan zelf ontworpen stukken maar ook bestaande objecten, planten of mensen kunnen als model dienen. Er wordt dan gewerkt met silicone of alginaat. Ook de cire-perdue of verloren was methode wordt vaak toegepast.

Doelgroep:
Voor iedereen die reeds met glas bezig is of enige basiskennis heeft en die het driedimensionale in hun werk willen verruimen.
Praktische informatie
Op dinsdag 19/02 start de module ‘Fusen en slumpen’ in campus Tongeren. Deze module omvat 100 uur en het inschrijvingsgeld bedraagt 295€ (exclusief grondstoffen)

Vormsmelten

Programma:

Veiligheidsvoorschriften,
Schetsontwerp: schetsen, kleur- en compositieleer
compatibiliteitstest
smelttechniek:
Tack-fusing: reliëfsmelten
full-fuse.
Slumping: doorbuigen in een mal
Drapping: overbuigen op een mal
Maken van mallen: gebruiken van mallen & verschil met commerciële mallen. Maken van een basreliëf als voorbereiding op het vormsmelten.
Afwerkingstechnieken: glas roderen
Stookcurves: uitwerken en analyseren van stookcurves in functie van gebruikte glassoort en technieken
Creatie van speciale effecten//glaskammen
Kostprijsberekening

Docent: Pieter Van Dyck


            Opleiding Vormgever Warm Glas

                  Fusen en Slumpen Website




Geen opmerkingen:

Een reactie posten